Εγώ νησί, στα χρόνια

 Μια παράσταση, μελέτη πάνω στην έννοια της νησιωτικότητας, που ερευνά τις συνήθειες της ζωής στις Κυκλάδες, παλιότερα και σήμερα, ρίχνοντας και μια κλεφτή ματιά στο μέλλον. Ένα έργο που αναδεικνύει την υλική και άυλη παράδοση των νησιών, μέσα από ταξίδια, προσμονές, παραμύθια και παρεμβάσεις. Ο χρόνος, ο χώρος και οι μεταξύ τους σχέσεις μπλέκονται οριοθετώντας ένα νησί μέσα σε μια θάλασσα αναζητήσεων. Ο άνεμος, ο τουρισμός, η πίστη και η γη συνομιλούν μέσα από στιγμιότυπα, με έναν άνθρωπο που αναζητά να βρει ποιος πραγματικά είναι.

Αφετηρία μας, εκθέματα από λαογραφικά μουσεία των Κυκλάδων και ιστορίες του κάθε τόπου. Εργαλεία, σπόροι, τεχνικές και συνήθειες χάραξαν τις δικές τους πορείες μέσα μας, φωτίζοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες που είχαν οι νησιώτες μέσα στα χρόνια. Πορείες παράλληλες με τον ορίζοντα. Τι είναι άραγε ένας νησιώτης; Μια ισορροπία ανάμεσα σε δεκάδες αναχωρήσεις και αφίξεις. Η απομόνωση, η δυσκολία, η μη προσβασιμότητα, από τη μία. Η επικοινωνία, η φιλοξενία, ο χορός, ο γαλάζιος ορίζοντας που σε περικλείει, από την άλλη.

Ακολουθήσαμε ιστορίες, ξετυλίξαμε αναμνήσεις και γεγονότα, όλα κατέληγαν στη θάλασσα. Το αδιέξοδο ή η μεγάλη έξοδος; Πριν πάρουμε μια απόφαση για το τι είναι η θάλασσα, διανύσαμε πορείες κάθετες στον χρόνο. Τα μιτάτα έγιναν ξενώνες και οι στέρνες πισίνες. Αναπόφευκτη λοιπόν ήταν και η ερώτηση που αναδύθηκε: σε πενήντα χρόνια τι θα έχουμε αφήσει παρακαταθήκη σε ένα λαογραφικό μουσείο μιας επόμενης εποχής; Έτσι, με τα δικά μας εργαλεία, τα εικαστικά, τη μουσική, την ποίηση, ξεκινήσαμε να δομούμε ένα νησί, μέσα στα χρόνια.

Η συγκεκριμένη παράσταση προετοιμάστηκε σε χώρους κλειστούς, έπειτα σε ανοιχτούς. Σε λόφους από χώμα, ανάμεσα σε βότανα και αγκάθια, με θέα τη θάλασσα. Χτίστηκε και γκρεμίστηκε αρκετές φορές, με καθοριστικούς παράγοντες άλλοτε υγειονομικούς, άλλοτε κοινωνικούς, άλλοτε ανεξιχνίαστους. Πήρε τελικά τη μορφή ενός νησιού και ανακαλύψαμε το αναγκαίο, την αρμονία του χρήσιμου, την ομορφιά του ελάχιστου και αυτήν θα θέλαμε να μοιραστούμε.


Πάρος / 20 Ιουλίου Μοναστήρι Αι Γιάννη Δέτη, Προαύλιο Μουσείου / Φεστιβάλ στο Πάρκο 2021

Νάξος / 23 Ιουλίου / Cycladia Culture, Δαμαλάς Νάξου.

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 70΄

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Σιούτης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης
Εικαστική Σύνθεση: Μαρία Καραθάνου
Μουσική Σύνθεση: Μάριος Τσάγκαρης
Ερμηνεύει: Σαμψών Φύτρος

Υπεύθυνη Παραγωγής: Μάτα Λαμπροπούλου
Μετάφραση: Άννα Μαρκεντούδη
Γραφιστική Επιμέλεια: Νατάσα Σταμούλη
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Πέτικας
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Buket Barlass
Παραγωγή: nomades artcore

Η δράση υλοποιήθηκε με την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνδιοργάνωση: Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου / Δήμος Πάρου / Cycladia Culture. 

Με την υποστήριξη της Blue Star Ferries και του Συλλόγου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Νήσος Αμοργός.

.